A zene kódja

Legyen a zene a Tiéd!

Legyen a zene a Tiéd!

LEGYEN A ZENE A TIÉD!

2018. április 01. - Klotz János

Hogyan kezdjem? Az elején!

Miért ez a cím: Legyen a zene a Tiéd?  

 

Hogyan lesz a zene tényleg a tiéd?  Ha megérted a struktúráját és a szabályait. De mi a zene lényege, hogyan lehet a zene világát megismerni?   Természetesen először is hallva, a velünk született zenei ösztönünk segítségével. De a sok jelentős felismerés amiket az előttünk élt zenészek, kutatok fedeztek fel megkönnyítheti ezt a feladatot. De meg is nehezítheti, ha hiányos, nem helyes magyarázatokkal szolgál. Ilyen van sajnos van sok. Miért? Mert a zene az ö absztrakt saját világában él amit szavakkal nem egyszerű leírni. 

 Tehát ez a Blog az zene megértését a zenéhez vezető utat akarja leírni, illetve megkönnyíteni. Akit érdekel ez, az sok új információt, gondolatmenetet, leírást fog itt találni amit máshol hiába keres. 

 Honnan tudom én ezeket? Két kitűnő osztrák zenekutató, Heinrich Schenker és Victor Zuckerkandl olyan fontos szabály szerűségekre jöttek rá amik a zenét eddig, ilyen alapvető fokon nem tudták megmagyarázni. Ez a szemlélet, nézőpont azonban nagyon fontos. 

 A világba amiben élünk és annak az érzékelése, felfogása, általában a a látható dolgokon keresztül fogjuk fel. Ezért úgy tűnik hogy a látható dolgok képzik azt a  külvilágot ami minket körülvesz. De a zene ebben a világban egy kivételt képez, ö maga nem rendeli alá magát a látható dolgok szabályi szerint. Ezért tehát más más módszerekre magyarázatokra lesz szükségünk ha a zene világát meg akarjuk ismerni.  Ebben a Blog-ban fogom ezeket közzétenni bemutatni olyan egyszerű, érthető nyelven amit mindenki- zenei előképzés nélkül is- megérthet. A zene világa egy nagyon szép csodálatos terület amit érdemes mindenkinek megismerni még akkor is ha nem játszik egy hangszeren. Zenét hallgatni és énekelni azonban mindenki tud! Talán néhányan már játszanak egy hangszeren, és a jó Kodály módszerrel is megismerkedtek, szolfézs, belső hallás stb. Sőt még az is lehet, hogy zenét is oktatnak, de azért még mindig vannak új, érdekes eddig még fel nem ismert nézőpontok a zenéről.

Ezekről fogok írni, tárgyalni a Blog-ban. 

 

notenbausteine.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zenecsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr9513797980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása