A zene kódja

Legyen a zene a Tiéd!

Legyen a zene a Tiéd!

A zene világa

2018. április 05. - Klotz János

Folytassuk a zene világának a megértését. Ha egy idegen bolygóról egy földönkívüli hozzánk jönne aki nem tudná, hogy mi a zene és megkérdezné, hogy mi a zene lényege, mit válaszolnánk rá?  Hm, a válasz nem könnyű, azaz annak a ténynek, fenomének- amit mi zenének hívunk- a megfogalmazása, szavakba öntése fej törést okozna. Annak ellenére hogy, a zene természetes mert a velünk született zenei ösztön segítségével hallható és megszokott, de a pontos megnevezése nem egyszerű. Sok ismert zenei szakkönyvben nem találunk erre kielégítő választ. Tehát akkor a földön kívüli vendégünk kérdésére mit válszolhatnánk?  Erre az egyik legjobbat V. Zuckerkandl megfogalmazását találtam. A zene egy hallható erő állapot változás, azaz mozgás egy dinamikus erőtérben. Erre megcsóválná a fejét, (ha lenne neki) és ezt mondhatná: a dinamikus erőtérben való fizikai mozgások, azaz anyag hullámszerű tulajdonságaira, egyenletire már régóta rájöttünk, de mégsem észlelünk zenét! Milyen igaza van, mert a zene fenoménját még egy ilyen jó megközelítő leírással, mint a Zuckerkandé se lehet pontosan megadni.  

A zene a saját absztrakt világában létezik amit mi csak szinte transzcendentálisan,  megérezve tudunk érzékelni. Egy dallam lényegét, különböző hangok egymásutánját összetartozó egységként érzékelni mi emberek tudjuk.  Az állatok is hallják természetesen a hangokat, de hogy ök a hangok egymásutánját zenének fogják- e fel ezt nem tudjuk.

 

 

Mi emberek nem tudjuk érzékelni a föld mágneses mezejét, mint a vörösbegyek akik ennek a segítségével tudnak nagy távolságokban levő céljukhoz navigálni, azaz repülni.

Tehát teljesen pontosan nem lehet megfogalmazni, hogy mi a zene lényege, hanem csak érezni!    

Gyermekkoromban a 70 években, volt egy jó sorozat a magyar TV-ben amit a híres, karmester, zeneszerző Leonard Bernstein adott az ifjúságnak. Concert for Young People. Meghívott egy csomó gyereket a hangverseny terembe és egy kitűnő zenekar segítségével és az ö humoros jó magyarázataival megpróbálta a zenét bemutatni. A sorozatot többször megnéztem és még könyv formában CD- melléklettel is megvettem. Nagyon sok jo dolog van benne de mégis hiányos. Ki merte volta a híres zenészt Bernsteint, aki a West Side Story-  zenéjét szerezte ezért kritizálni? Senki! De aki a magyar Kodály módszer szerint tanult szolfézst az többet értett meg a zene lényegéből mint aki a sorozatot megnézte. De miért? Mert általában a zene lényegét még a jó zenészek, tanárok se tudják megfogalmazni. Még olyanok se akik több jó dalt írtak, sok CD- eladtak.

Akkor mi a zene lényege?  Hallva a zenei ösztönünk segítségével érezzük ezt miközben énekeljük, dúdolunk, de megfogalmazni  nehezen tudjuk. Ezt a feladatot a két osztrák zenekutató H.Schenker és V. Zuckerkandl jól elvégezte. Miért kell akkor ezt a Blog-ot olvasni, nem lenne jobb az eredetit? Elvileg igen, de gyakorlatilag nehéz. Először is mert magyarul nincsenek lefordítva, és németül meg angolul a könyveik már nem kaphatok. Másodszor meg, sok zenei szakkifejezés segítségével fogalmazták a mondataikat, hogy nem lehetne egyszerű megérteni.

Tehát a zene lényege egyszerűen összefoglalva:  a periodikusan ismétlődő hét fokú hangrendszer illetve hangok többféle variációja ami egy összefüggő egységet képez.

Bonyolultan hangzik?  Ez nem csak zeneteória hanem konkrét valóság! Énekeld, dúdold el a “János bácsi” egyszerű gyerek dal dallamát. Ebben a dallamban 6 fokkal lépcsővel fogsz találkozni. 1 = dó  2 = ré 3 =mi 4 = fá 5 = szó 6 = lá. A hetedik hangfok a ti hiányzik, de nem lehet gyorsan egy olyan ismert magyar dalt találni amiben mind a hét hangfok megtalálható.

Ez a hétfokúság egy fontos zenei fenomént! Ez olyan mit egy játék amiben hét különböző bábu van. Azok variációja, rendszerbe foglalása megadott szabályok szerint alkotja a játékot.

A szabályokat más néven algoritmusoknak is nevezhetjük. A számító gépes programok általában tartalmaznak algoritmusokat, ezekkel utasítják a gépet az adott feladat végrehajtására.  Például egy algoritmust, azaz utasítások egymásutánját lehet megadni egy bútor összeszerelésére amit pédául az IKEA-ban lehet venni.

Tehát a zene egy játék illetve hallható mozgás, ami a hét hangfok fel használásával és több magadott algoritmusok felhasználásával képződik. A jövő héten folytatjuk, addig is énekelj el néhány egyszerű dallamot és figyelj arra, hogy felismered-e a hangfokokat amik a dallamot képzik.



A bejegyzés trackback címe:

https://zenecsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr113812008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása