A zene kódja

Legyen a zene a Tiéd!

Legyen a zene a Tiéd!

A zene világa

2018. április 05. - Klotz János

Folytassuk a zene világának a megértését. Ha egy idegen bolygóról egy földönkívüli hozzánk jönne aki nem tudná, hogy mi a zene és megkérdezné, hogy mi a zene lényege, mit válaszolnánk rá?  Hm, a válasz nem könnyű, azaz annak a ténynek, fenomének- amit mi zenének hívunk- a megfogalmazása, szavakba öntése fej törést okozna. Annak ellenére hogy, a zene természetes mert a velünk született zenei ösztön segítségével hallható és megszokott, de a pontos megnevezése nem egyszerű. Sok ismert zenei szakkönyvben nem találunk erre kielégítő választ. Tehát akkor a földön kívüli vendégünk kérdésére mit válszolhatnánk?  Erre az egyik legjobbat V. Zuckerkandl megfogalmazását találtam. A zene egy hallható erő állapot változás, azaz mozgás egy dinamikus erőtérben. Erre megcsóválná a fejét, (ha lenne neki) és ezt mondhatná: a dinamikus erőtérben való fizikai mozgások, azaz anyag hullámszerű tulajdonságaira, egyenletire már régóta rájöttünk, de mégsem észlelünk zenét! Milyen igaza van, mert a zene fenoménját még egy ilyen jó megközelítő leírással, mint a Zuckerkandé se lehet pontosan megadni.  

A zene a saját absztrakt világában létezik amit mi csak szinte transzcendentálisan,  megérezve tudunk érzékelni. Egy dallam lényegét, különböző hangok egymásutánját összetartozó egységként érzékelni mi emberek tudjuk.  Az állatok is hallják természetesen a hangokat, de hogy ök a hangok egymásutánját zenének fogják- e fel ezt nem tudjuk.

 

 

Mi emberek nem tudjuk érzékelni a föld mágneses mezejét, mint a vörösbegyek akik ennek a segítségével tudnak nagy távolságokban levő céljukhoz navigálni, azaz repülni.

Tehát teljesen pontosan nem lehet megfogalmazni, hogy mi a zene lényege, hanem csak érezni!    

Gyermekkoromban a 70 években, volt egy jó sorozat a magyar TV-ben amit a híres, karmester, zeneszerző Leonard Bernstein adott az ifjúságnak. Concert for Young People. Meghívott egy csomó gyereket a hangverseny terembe és egy kitűnő zenekar segítségével és az ö humoros jó magyarázataival megpróbálta a zenét bemutatni. A sorozatot többször megnéztem és még könyv formában CD- melléklettel is megvettem. Nagyon sok jo dolog van benne de mégis hiányos. Ki merte volta a híres zenészt Bernsteint, aki a West Side Story-  zenéjét szerezte ezért kritizálni? Senki! De aki a magyar Kodály módszer szerint tanult szolfézst az többet értett meg a zene lényegéből mint aki a sorozatot megnézte. De miért? Mert általában a zene lényegét még a jó zenészek, tanárok se tudják megfogalmazni. Még olyanok se akik több jó dalt írtak, sok CD- eladtak.

Akkor mi a zene lényege?  Hallva a zenei ösztönünk segítségével érezzük ezt miközben énekeljük, dúdolunk, de megfogalmazni  nehezen tudjuk. Ezt a feladatot a két osztrák zenekutató H.Schenker és V. Zuckerkandl jól elvégezte. Miért kell akkor ezt a Blog-ot olvasni, nem lenne jobb az eredetit? Elvileg igen, de gyakorlatilag nehéz. Először is mert magyarul nincsenek lefordítva, és németül meg angolul a könyveik már nem kaphatok. Másodszor meg, sok zenei szakkifejezés segítségével fogalmazták a mondataikat, hogy nem lehetne egyszerű megérteni.

Tehát a zene lényege egyszerűen összefoglalva:  a periodikusan ismétlődő hét fokú hangrendszer illetve hangok többféle variációja ami egy összefüggő egységet képez.

Bonyolultan hangzik?  Ez nem csak zeneteória hanem konkrét valóság! Énekeld, dúdold el a “János bácsi” egyszerű gyerek dal dallamát. Ebben a dallamban 6 fokkal lépcsővel fogsz találkozni. 1 = dó  2 = ré 3 =mi 4 = fá 5 = szó 6 = lá. A hetedik hangfok a ti hiányzik, de nem lehet gyorsan egy olyan ismert magyar dalt találni amiben mind a hét hangfok megtalálható.

Ez a hétfokúság egy fontos zenei fenomént! Ez olyan mit egy játék amiben hét különböző bábu van. Azok variációja, rendszerbe foglalása megadott szabályok szerint alkotja a játékot.

A szabályokat más néven algoritmusoknak is nevezhetjük. A számító gépes programok általában tartalmaznak algoritmusokat, ezekkel utasítják a gépet az adott feladat végrehajtására.  Például egy algoritmust, azaz utasítások egymásutánját lehet megadni egy bútor összeszerelésére amit pédául az IKEA-ban lehet venni.

Tehát a zene egy játék illetve hallható mozgás, ami a hét hangfok fel használásával és több magadott algoritmusok felhasználásával képződik. A jövő héten folytatjuk, addig is énekelj el néhány egyszerű dallamot és figyelj arra, hogy felismered-e a hangfokokat amik a dallamot képzik.LEGYEN A ZENE A TIÉD!

Hogyan kezdjem? Az elején!

Miért ez a cím: Legyen a zene a Tiéd?  

 

Hogyan lesz a zene tényleg a tiéd?  Ha megérted a struktúráját és a szabályait. De mi a zene lényege, hogyan lehet a zene világát megismerni?   Természetesen először is hallva, a velünk született zenei ösztönünk segítségével. De a sok jelentős felismerés amiket az előttünk élt zenészek, kutatok fedeztek fel megkönnyítheti ezt a feladatot. De meg is nehezítheti, ha hiányos, nem helyes magyarázatokkal szolgál. Ilyen van sajnos van sok. Miért? Mert a zene az ö absztrakt saját világában él amit szavakkal nem egyszerű leírni. 

 Tehát ez a Blog az zene megértését a zenéhez vezető utat akarja leírni, illetve megkönnyíteni. Akit érdekel ez, az sok új információt, gondolatmenetet, leírást fog itt találni amit máshol hiába keres. 

 Honnan tudom én ezeket? Két kitűnő osztrák zenekutató, Heinrich Schenker és Victor Zuckerkandl olyan fontos szabály szerűségekre jöttek rá amik a zenét eddig, ilyen alapvető fokon nem tudták megmagyarázni. Ez a szemlélet, nézőpont azonban nagyon fontos. 

 A világba amiben élünk és annak az érzékelése, felfogása, általában a a látható dolgokon keresztül fogjuk fel. Ezért úgy tűnik hogy a látható dolgok képzik azt a  külvilágot ami minket körülvesz. De a zene ebben a világban egy kivételt képez, ö maga nem rendeli alá magát a látható dolgok szabályi szerint. Ezért tehát más más módszerekre magyarázatokra lesz szükségünk ha a zene világát meg akarjuk ismerni.  Ebben a Blog-ban fogom ezeket közzétenni bemutatni olyan egyszerű, érthető nyelven amit mindenki- zenei előképzés nélkül is- megérthet. A zene világa egy nagyon szép csodálatos terület amit érdemes mindenkinek megismerni még akkor is ha nem játszik egy hangszeren. Zenét hallgatni és énekelni azonban mindenki tud! Talán néhányan már játszanak egy hangszeren, és a jó Kodály módszerrel is megismerkedtek, szolfézs, belső hallás stb. Sőt még az is lehet, hogy zenét is oktatnak, de azért még mindig vannak új, érdekes eddig még fel nem ismert nézőpontok a zenéről.

Ezekről fogok írni, tárgyalni a Blog-ban. 

 

notenbausteine.jpg

süti beállítások módosítása